Het onderwerp financial lease bijtelling wordt vaak verkeerd begrepen en leidt dan ook tot veel vragen bij het kiezen van een bedrijfswagen. In deze blogpost gaan we dieper in op financial lease bijtelling: wat is het, wanneer betaal je het en wat zijn de regels voor bijtelling in 2023?
Wat is financial lease bijtelling?
Financial lease is een makkelijke manier om een bestelauto te kopen, waarmee je de aankoopprijs kunt spreiden over verschillende termijnen. In sommige gevallen wordt financial lease bijtelling in rekening gebracht. Als je als ondernemer een bedrijfswagen op de zaak aanschaft en deze ook op de balans toevoegt, kun je de BTW terugvorderen. Daarnaast kunnen zaken als verzekeringen, wegenbelasting, onderhoud en brandstof ook betaald worden via de onderneming. Dit heeft als gevolg dat de kosten van de bedrijfsauto in aftrek van de winst komen. Zodra je een bedrijfswagen ook privé gebruikt en meer dan 500 kilometer privé rijdt met de bedrijfswagen, krijg je te maken met bijtelling. Dit betekent eigenlijk dat de kosten die je in eerste instantie mag aftrekken van de winst, weer gedeeltelijk worden gecorrigeerd.
Regels bijtelling 2023
De bijtelling wordt berekend door middel van een percentage van de cataloguswaarde van de bestelauto. De cataloguswaarde is de prijs die in de fabriek is betaald. In 2023 zijn er 2 verschillende percentages die worden gebruikt voor het berekenen van de bijtelling: 16% en 22%. Het percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen en deze grenzen worden elk jaar opnieuw bepaald.
Als jouw bedrijfsauto voor het eerst op naam is gesteld voor 2017 en op dat moment de 25%-bijtelling gold voor jouw bedrijfsauto, blijft dit percentage van toepassing. In 2023 geldt het verlaagde percentage van 16% alleen voor bedrijfsauto’s op waterstof en voor bedrijfsauto’s die worden aangedreven door geïntegreerde zonnecellen. Voor andere bestelauto’s zonder emissie geldt de bijtelling van 16% alleen tot en met een cataloguswaarde van €30.000. Voor het deel daarboven geldt de bijtelling van 22%. Het verlaagde percentage is tevens geldig voor een periode van 60 maanden, gemeten vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand van eerste toelating. De datum van de eerste toelating is de datum waarop de bedrijfswagen voor het eerst in gebruik wordt genomen, zowel in Nederland als in het buitenland. Na afloop van de 60 maanden wordt het percentage opnieuw bepaald aan de hand van de regels die op dat moment gelden.
Is financial lease zonder bijtelling mogelijk?
Hoewel de meeste zakelijke financial leasecontracten een bijtellingsbedrag bevatten, is het ook mogelijk om een leasecontract af te sluiten zonder bijtelling. Zolang je de bedrijfswagen enkel voor zakelijke doeleinden gebruikt en minder dan 500 kilometer privé rijdt (en dit kunt bewijzen), hoef je geen bijtelling te betalen.
Conclusie
Financial lease bijtelling betaal je wanneer je een zakelijke (bedrijfs)auto ook voor meer dan 500 kilometer privé rijdt. Het betekent eigenlijk dat de kosten die je in eerste instantie mag aftrekken van de winst, weer gedeeltelijk worden gecorrigeerd. De bijtelling wordt berekend door middel van een percentage van de cataloguswaarde van de bedrijfswagen; dit kan in 2023 16% of 22% zijn, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. Als je jouw bedrijfswagen zakelijk rijdt en hier geen bijtelling voor wilt betalen, is het belangrijk dat je het voertuig enkel voor zakelijke doeleinden gebruikt.
De Mobiliteit Financier
- Financial lease zonder jaarcijfers
- Binnen 24 uur een contract
- Gespecialiseerd in bedrijfswagens